Hi! Welkom bij het tweede deel van “Designer uitgelicht” ( klik hier voor het eerste deel). Het leek me leuk om zo af en toe over een bekende designer te bloggen! Dit keer deel ik  Nederlands kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma met jullie. Lees snel verder als je wilt weten wie deze designer is en hoe ze de top van de Nederlandse designers heeft bereikt!

1.jpg

Eerst eventjes wat achtergrond info: Meindertsma studeerde aan de Design Acedemy Eindhoven van 1998 tot 2003. Nu woont en werkt ze in Rotterdam. Hoe ze bekend is geworden is een bijzonder verhaal. Namelijk door haar indrukwekkende boeken. Neem een kijkje in het boek waarmee ze in 2007 de Dutch Design Award heeft gewonnen:

1.jpg

PIG 05049 zoals het boek heet gaat over alle producten die in onze huidige consumtiemaatschappij van een varken worden gemaakt. Het zit namelijk in heel veel spullen waar je het niet verwacht.

Naast boeken ontwerpt Christien ook gebruiksvoorwerpen en meubels. Christien Meindertsma gaat bij het ontwerp van deze voorwerpen altijd terug naar de basis: het materiaal. Alle materialen die Meindertsma gebruikt hebben een verhaal. Meindertsma ontwerpt onder andere kleden, poefen, stoelen en lampen.

1

Christien Meindertsma was de grote winnaar van de Dutch Design Awards 2016. Ze won met de  FLAX Chair. Deze heeft ze ontworpen samen met Label Breed en ENKEV. Maar dat is niet alles: de internationale jury was zo onder de indruk van deze stoel, dat ze ook nog eens de Future Award heeft binnengesleept! Waarom? Deze stoel is volledig gemaakt van vlas. Christien heeft er jaren van materiaalonderzoek een moeten besteden (ze heeft zelf een veld vlas in de Flevopolder geplant) en het resultaat mag er zijn: ze ontwikkelde er een geweldige collectie van.

1

Christien laat het materiaal in haar ontwerp volledig meetellen en dat levert waardevolle producten op. Haar werk is onder andere opgenomen in de vaste collectie van Victoria & Albert Museum Londen, Moma New York en Textielmuseum Tilburg.

Voor project FLAX voor Thomas Eyck ontwiep Meinderstma een hele collectie gebruiksvoorwerpen die alleen maar van (het bijna niet meer gebruikte) vlas zijn gemaakt. Ze heeft dus niet alleen de stoel gemaakt van vlas. Nog een ontzettend mooi ontwerp  is de FLAX light. Het is een mooie touwlamp met een peertje aan het uiteinde.

1

Christien Meindertsma heeft in 2004 duiven gemaakt van linnen in 100% vlas. De naam Pigeon Service verwijst naar de duiven die werden gehouden voor spionage in het Linen Thread Company in Kortijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In 2004 maakte Meindertsma een installatie met duiven van textiel die kris kras door het gebouw verspreid zaten, super grappig!

Ook deze FLAX poef uit 2009 maakt uit van de FLAX collectie. De poef bestaat uit 140 (!!) meter touw. Deze poef is gemaakt in opdracht van designmerk Thomas Eyck en het Zuiderzeemuseum.

1.jpg

Neem zeker even een kijkje op haar website www.christienmeindertsma.com, waar je al haar projecten kunt bekijken!

untitled-2

Gepost door:inspirationbreeze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s